История

История на училището в с. Кръстина, Бургаско- май 1961 год.

Училището е образувано през 1881 година.

Първият учител на селото бил дядо Ранди – родом от с. Средни колиби, Еленско.

Дядо Ранди бил свещеник на селото и дълго не се съгласявал да стане и учител. Съгласил се вече той изпълнявал и двете длъжности- свещеник и учител. Той учел децата в собствената си къща.

След смъртта на дядо Ранди в продължение на 12 години, селото не е имало учител. След 12 години от с. Жеравна, Котелско идва Сава Кара Ганчев, който заел мястото на дядо Ранди. Сава Кара Ганчев  бил не само учител, но и дърводелец. След Сава Кара Ганчев идва Димитър Петков от с. Габарево, Казанлъшко, а след него се редят Панайот Карабашев от Айтос, Желка Хинчева и др.

През 1909 г. е построено сегашното училище. Първа учителка в новопостроеното училище била Тотка  Генчева от гр. Бургас.

На 10 май 1933 г започва пристройката на училището и продължава до 20 август с.г. Пристройката се състояла от две класни стаи и салон и заемала 250 кв. м площ. Селяните се задължили да превозят материалите от най-близката гара, на която били стоварени. Освен това селяните трябвало да доставят камъка, чакъла, водата и да направят изкопите на пристройката и избата.

На  9 октомври 1934 г. окончателно била приета пристройката. От посочената по-горе година до 1960 г. в училището не са станали никакви промени.

На 26 септември 1960 г. е започната и на 10 октомври с.г. е завършена оградата на училището – бетонни колове и на тях опъната мрежа /на 17 см/. Поставени са вратите – големи, железни.

От 2 януари 1961  до 30 април с.г. е окончателно завършено подравняването на училищния двор и на създадената тераса е засадена овощна градина с 33 дръвчета – сливи, праскови и круши.

От 15 март до 30 март 1961 г са направени пътеки от циментови плочки и циментови бордюри.

От 1960 г. училището е снабдено с фонтанно водоснабдяване.

Материалите са събрани и обобщени от др. Стойна  Барева – учителка по история в същото училище.

 

ПП През м. август и септември 1964 г. в трите стаи е подменено  старото дюшаме с паркет.

През 1965 г, месец май поставени нови баскетболни табла. През с. г. м. август е направена козирка пред входната врата на училището и стъпалата.

През 1966 г. месец март е започнало изпълняване на плана за озеленяване на училищния двор.